Fair Play

Postet av Lillesand - Fotball den 30. Jun 2024

FAIR PLAY – JOHAN, ALI OG THEO 
(intervjuet ble gjennomført individuelt med hver spiller, dette er et sammendrag av hva som ble sagt) 

 

HVEM ER DE? 

Johan, Ali og Theo er spillere fra G15. Ali har spilt fotball siden han gikk i 1.klasse og nærmer seg sitt 10.år som fotballspiller. Han er kanskje den samme typen som person, men fotballmessig synes han at det vært en stor utvikling. Ballkontroll og trygghet er vesentlig annerledes enn før. Theo er også en spiller vi har hatt med oss siden han var 5-6 år. Han synes det er like gøy med fotball, men at fellesskapet har blitt tettere. Johan har vært fotballspiller i 1 år men synes han har kjent på en bratt utviklingskurve. Han tørr mer når det kommer til finesser, pasninger og skyting. Alle på laget er bedre i form og kvaliteten er veldig høy. 

 

NORGA SIN HISTORIE 

Guttene fikk en tøff problemstilling som ofte befinner seg i gråsonen fordi ting skjer fort i fotballen og man kan ikke gå tilbake og analysere slik som de gjør på TV eller denne videoen som ble vist. Vi møter på to lag som spiller finalekamp i serien og laget til Norga vil ta 1.plass om de holder uavgjort. Motstanderne kommer i angrep rett før slutt og får en målsjanse, men Norga bestemmer seg for å takle ned spilleren og får rødt kort. 

 

HVA HADDE DU GJORT? 

G15 befinner seg i dag som serieledere på tabellen(når intervjuet ble holdt), og de kan også befinne seg i en situasjon hvor 1.plassen står på spill. Hadde du gjort det samme på en finalekamp? Du trenger en uavgjort? Kampen er snart over! Alle guttene svarte ja fordi de ønsket å stoppe angrepet. De nevner derimot at denne handlingen kan sette motspilleren i fare og det verste – en alvorlig skade. De ville alle prøve å unngå en slik takling som setter andre i fare. Gutta beskriver at følelsen kan være bra i de få sekundene etter, men så får man en kjip følelse. Det kan være kommentarer fra lagkamerater eller at man har ødelagt seieren for det andre laget. Alle er enig med dommerens beslutning, «rødt er fortjent». 

 

FAIR PLAY HILSEN 

Vi ønsket å spørre hva de gjør når de møter mostanderne midt på banen. Alle gutta hadde en ryddig beskrivelse av deres måte å møte motstandere og den var helt lik Fair Plays anbefalinger. De starter en kamp med å håndhilse på motstanderlaget og dommeren. De sier lykke til. Gutta avslutter kampen med å si takk for kampen eller bra jobba. 

 

HVORDAN HÅNDTERER DU URETTFERDIGHET? 

Johan er en gutt som tørr å gi beskjed og kanskje kjefte litt. Han nevner at det er negativt for andre hvis de tar det til seg, mens det positive er å få ut sine følelser. Hvis han holder det inne, kan det gå utover resten av dagen. Det beste er å snakke på en ordentlig måte hvis man skal få ut sine følelser. Ali prøver å holde frustrasjonen inni seg og være rolig. Men er det ordentlig stygt og det går over en grense så sier han klart ifra. Han sier at det kan komme verre ting ut hvis man holder ting inne for lenge. Theo kan bli veldig frustrert, men han holder også dette inni seg. Det er bra fordi da kommer det ikke noe dritt ut, men det kan påvirke negativt på han som fotballspiller. Det kan føre til en mer aggressiv spillemåte. 

 

MIN LAGKAMERAT 

Til slutt valgte guttene personen som de beskriver som en Fair play spiller. Johan valgte Johan W. som han beskriver som en veldig god fotballspiller. Utenfor banen er han også en hyggelig person, inkluderende og morsom.

Ali valgte Fredrik som beskrives som en rask spiller og knytter han opp mot situasjonen med Norga. Han mener at denne spilleren er flink til å bruke og kontrollere sin styrke på banen og unngår en slik takling som Norga gjorde.

Theo valgte Sondre som er flink til å ta ansvar og som bærer kapteinsbindet nå. Han er god til å roe ned medspillere og holde hodet kaldt.  




Mot til å stå for sine verdier

Postet av Lillesand - Fotball den 25. Jun 2024

J14 – TILDE, MARTINE OG MILLE 
(intervjuet ble gjennomført individuelt med hver spiller, dette er et sammendrag av hva som ble sagt) 

 

HVEM ER DE? 

Tilde, Martine og Mille er spillere på J14. Vi startet samtalen med å snakke om hva slags sted Holta er for dem. Det er ekstra gøy når den ene spilleren smiler bredt når dette spørsmålet kommer. De beskriver Holta som et gøy sted og samlingspunkt for venner. Det er et bra miljø her oppe og etter trening er det alltid en kamp de kan se på. Både Tilde, Martine og Mille ville bli en spiller som utvikler seg, de vil være bedre enn den versjonen de er i dag. 

 

SYNVA SIN HISTORIE 

Synva har nettopp startet i fotballen og hun er på sin første trening. Treneren blåser av til drikkepause. Hun går og setter seg på innbytterbenken alene mens resten av jentegjengen står i en ring lenger unna. Lederen i gjengen har bestemt seg for at jentene ikke skal like Synva og sier slemme ting om henne. Alle jentene ler, men Sigrid bestemmer seg til slutt å si at det ikke er greit, og går til den nye jente som sitter alene. 

 

NYE PÅ LAGET 

Alle jentene beskriver Synva sin situasjon som kjipt og ensomt. Mille nevner at det kan være vanskelig for en jenten alene og gå inn i en stor jentegjeng. Alle jentene føler de er gode på å ta imot nye spillere på laget. Det er en fordel at Lillesand er en liten by og som regel er det alltid noen som vet hvem nye spillere er og gjør situasjonen lettere. De nevner at man må være hyggelig mot hverandre og inkludere alle. En burde ta initiativ og snakke til dem slik at de ikke ender opp med å gå alene. «Vi må holde alle inni gjengen». 

 

HVOR REALISTISK ER MOTET TIL SIGRID?  

Vi la til et spørsmål om hvor realistisk det er for en jente å gå fra sin vennegjeng og si imot lederen i gruppen - slik Sigrid gjorde. Alle jentene synes det var veldig tøft av henne. Mille synes det kan virke litt urealistisk og det krever det lille ekstra. Hun håper derimot at det kan skje fordi det er modig gjort. Tilde synes det er tøft gjort fordi hun tar sjansen med å bli utstøtt. Det kan være realistisk i noen grupper, men løsning kunne vært å få med seg flere. Noen ganger er det flere som tenker det samme men som ikke tørr å si ifra. Martine synes det er realistisk og synes det er viktig at en tørr å ta initiativ slik at alle føler seg hjemme. Utrolig gøy med ulike svar fordi det er en komplisert situasjon hvor en står mellom sine venner og hvilke verdier en sitter med. 

 

MOT OG HVEM? 

Mille beskriver mot som at en tørr stå opp for andre hvis de ikke har det bra. Hun velger Ingrid på laget som er alltid veldig glad. Hun sprer mye glede til personer rundt seg. Ingrid er en person som kan være uenig men hun sier ifra på en ordentlig måte. 

Mot for Tilde kan være at en person som tørr å si sin mening. Tilde stod mellom Mali og Ingrid. Ingrid fordi hun er en imøtekommende person som tørr å si det hun mener. Mali kan også stå for sine meninger og gi beskjed om hun opplever noe som er urettferdig. Hun beskrives som en positiv person.

Til slutt har vi Martine som beskriver mot som at en noen ganger tørr å gjøre noe ikke alle andre gjør og være litt tøff. Hun velger Mali som er en person tørr å skille seg ut og snakke opp når det skjer noe urettferdig. 





Ikke være med på rasisme, mobbing eller annen dårlig oppførsel

Postet av Lillesand - Fotball den 23. Jun 2024

RASISME – MAGNUS, JONATHAN OG HEINE 
(intervjuet ble gjennomført individuelt med hver spiller, dette er et sammendrag av hva som ble sagt) 

 

HVEM ER DE? 

Magnus, Jonathan og Heine er spillere på G14. Fotball for tiden er fint og bra. De koser seg, og de har venner i fotballen. Når det er dine kompiser så er det enda gøyere med fotball. De pleier å ta treningene ganske seriøst og følge instrukser. 

 

RASISME I FOTBALL 

Dette er et tema som alle vet svaret på – det er ikke greit og ikke gjør det! Hendelsen er ganske rett frem hvor det blir utgitt en rasistisk kommentar og dommeren ikke hører det. Noen av gutta har opplevd det på banen før og synes det er dårlig når slikt skjer. Det påvirker andre negativt og kan såre dem. Slike slemme kommentarer er bare irriterende. Trener og spiller burde ha en samtale og tydeliggjøre hvorfor rasisme ikke er akseptabelt på eller utenfor banen. Alle guttene mente på at en straff hadde vært en løsning - for eksempel at de ikke får spille de neste kampene. Hadde deres egen lagkamerat blitt utsatt for det ville de sagt klart ifra til dommeren og spilleren som gav kommentaren – slik oppførsel skal ikke aksepteres på banen og dommeren må følge med. Det er viktig å stå opp for sin lagkamerat og støttet han. 

 

DOMMERFEIL, HVA ER LØSNINGEN? 

Magnus er en spiller som kan bli engasjert og tent inni hodet. Han blir irritert over situasjonen og man kan se det noen ganger. Men han er ganske god på å holde det inne og unngår å vise det. Han prøver å tenke at dommeren ikke dømmer feil med vilje noe som heller ikke gir mening. Det er viktig å holde fokus og hodet kaldt – oppføre seg fint for da skader det heller ikke laget. Jonathan er en person som sier ifra, men når han ser at flere gjør det så trekker han seg tilbake. Han hadde en erfaring i Nørhalne og sier «jeg sa det til han, men på en snillere måte enn det jeg tenkte». Det er viktig å være tydelig i slike situasjoner og ikke la følelsene tar over - noen ganger er det veldig vanskelig. Heine har en tanke om at det er dommeren som bestemmer og man kan ikke klage. Det er veldig frustrerende når det skjer men en kan snakke tydelig og ikke skrike. 

 

EN LAGKAMERAT SOM HOLDER ROEN 

Magnus valgte Phillip som en lagspiller som holdet hodet kaldt. Han pleier ikke å blande seg inn og stiller seg heller litt unna. Han er en spiller som er flink til å holde frustrasjonen inni seg. 

Jonathan valgte Åsmund som kan bli sur men lar andre spillere snakke. Han går til dem i etterkant og roer dem ned. Han er flink til å holde kontroll på situasjonen. 

Heine valgte Sigurd og beskriver han som en hyggelig person å være med. Han er snill og hyggelig mot folk. En spiller som klarer å uttrykke seg ordentlig hvis det er en urettferdig situasjon.   





Tillit til hverandre i fotballen

Postet av Lillesand - Fotball den 19. Jun 2024

TILLITT – ASTRID, THEA OG IDA 
(intervjuet ble gjennomført individuelt med hver spiller, dette er et sammendrag av hva som ble sagt) 

 

HVEM ER DE?

Astrid, Thea og Ida spiller alle for J15. De trives veldig godt og synes det er gøy med fotball. Treningene sammen med laget er gøy og beskriver dette som et fint lag. Det er også gøy å spille kamper og score nå som sesongen har vært i full gang. Hun ene nevner at trivselen på laget er først og frem på grunn av folka og hvor godt kjent de er med hverandre. I tillegg kan de bli kjent med nye og man er aktiv gjennom fotballen. 

 

PETTER SIN HISTORIE 

Jonas og Petter har alltid vært venner og alltid stolt på hverandre. Vennskapet som er bygd opp blir borte på et blunk når Jonas sender en video av Petter til lagkameratene. Hvorfor valgte Jonas å gjøre det mot sin venn? Og kan man bygge opp tilliten når man har brutt den en gang? 

 

TILLITT TIL EN VENN 

Hvorfor valgte Jonas å gjøre det mot en venn? Jentene mente at det kan være for å føle seg bedre eller kul, og noen ganger tror man kanskje det er morsomt. Uansett så betyr tillitt mye for et vennskap. Astrid, Thea og Ida beskriver tillit som at du kan fortelle noen en hemmelighet og du kan stole på at personen ikke sier dette videre. Dette er viktig i et ordentlig vennskap. Hadde de vært i samme situasjon ville de blitt sur og lei seg. De nevner at det ville vært vanskelig å konfrontere sin venn om hendelsen og hadde kanskje henvendt seg til treneren. Alle jentene mener at det kan bli vanskelig å bygge opp et vennskap som er like sterkt som før når tilliten har blitt brutt. Men hvis begge går inn for det så kan det skje. Det å bruke homo som skjellsord er dessverre ganske vanlig og til dette mener jentene at det er veldig dumt fordi det faktisk er noe en person identifiserer seg som. Det går utover de som faktisk er homofile. 

 

EN PERSON JEG HAR TILLITT TIL

På laget skulle jentene velge en person de hadde tillit til. 

Astrid valgte Ida og beskriver henne som en god venn. Hun kan fortelle denne venninnen noe og stole på at det ikke blir sagt videre. 

Thea valgte Ida som er en venninne hun kan fortelle alt til uten at hun sier det videre – en tillit som hun ikke har brutt den dag i dag. 

Ida valgte Thea som er en hyggelig mot alle. Hun holder på hemmeligheter og sprer det ikke videre til alle. 

 




Respekt på og utenfor banen

Postet av Lillesand - Fotball den 14. Jun 2024

RESPEKT – NOAH, ISAK OG STORM 
(intervjuene ble gjennomført individuelt med hver spiller, dette er et sammendrag av hva som ble sagt) 

 

HVEM ER DE? 

Noah, Isak og Storm er spillere på G13, og det største guttelaget i ungdomsfotballen. Livet som fotballspiller for tiden er gøy og det er en positivitet i laget. En av spillerne gleder seg til trening hver dag. Når det ikke er trening så er han fortsatt på Holta, fordi det er alltid gøy å komme på fotballbanen. Det er første året med tabell og guttene sier at det har vært en positiv overgang. De tenker ikke så mye over det men heller på å vinne kampene. 

 

VIKTOR SIN HISTORIE 

Viktor elsker å spille fotballkamper med laget sitt. Han liker at pappaen er der, men han liker ikke alltid hvordan pappaen oppfører seg. Hendelsen handler om at pappen til Viktor står på sidelinjen og gir stygge kommentarer til motstanderlaget og dommeren. «Dette er et dritt lag og det klarer dere lett å knuse», «Han er grisedårlig. Elendig han der nummer 9» og «Du må dømme din møkkadommer» er noen av kommentarene han roper ut. Viktor viser tydelig under kampen at han ikke er glad og feirer ikke når han scorer. Dommeren gir til slutt gult kort til pappen til Viktor for sin oppførsel. 

 

RESPEKT FOR ALLE 

Gutta svarer at oppførselen til pappaen ikke er greit. Det er ubehagelig for dommeren og spillere på banen. Det er dumt av han fordi man kan bli såret av slike kommentarer og det kan påvirke kampen. For sønnen som spiller på banen kan det være flaut og for dommeren er ikke det ikke noe gøy å få slengt stygge kommentarer etter seg hele tiden. 

Når det kom til om guttene har opplevd noe lignende tidligere så svarte de fleste ja, men det er ikke alltid lett å legge merke til det når man fokuserer på å spille. Isak har opplevd at barn kommer bak mål og sier stygge ting, noe som ikke er greit. Det er lov å kommentere på kampen men det må være saklig. Storm så de eldre guttene spille kamp, og her opplevde han en gang at treneren ikke oppførte seg på sidelinjen.. Han hadde syntes det var dumt gjort om det var han sin egen trener. Noah beskriver respekt som at man aksepterer andre mennesker og måten de gjør ting. 

Respekt inngår i spillervett reglene: 

1. Vis respekt for treneren, dommeren og spillets regler. 
2. Vis repsekt for laget og lagkameratene dine. 
3. Vis respekt for dine dårlige motspillere. 

 Respekt er veldig viktig for både spillere, trenere og ikke minst tilskuere. Vi oppfører oss mot hverandre, både på og utenfor banen. 

EN LAGKAMERAT SOM VISER RESPEKT 

Noah valgte Sigurd som han beskriver som snill. Han er flink til å pushe andre på en positiv måte. 

Isak valgte Storm fordi han er god på å gi tilbakemeldinger, lytter til andre og alltid hyggelig selv om det er en god grunn til å bli sur. 

Storm valgte Sigurd som er kaptein på laget. Han er flink til å snakke med dommeren på en fin måte og holde hodet kaldt.